سایت تفریحی پویه
سال هاست که پزشکان و محققان به ما میگویند که مصرف نمک خود را کاهش دهیم.
آنها میگویند رژیم غذایی که نمک آن زیاد باشد میتواند باعث ابتلا به بیماری های قلبی، فشار خون بالا، سکته و حتی مرگ شود.
اما آیا این درست است؟ آیا نمک واقعا دشمن سلامتیست؟
اول باید بدانیم که نمک چیست…
برای دههها، محققان در حال مطالعه نمک و تاثیر آن بر بدن انسان بودهاند. قبل از اینکه جلوتر برویم، مهم است که بدانیم نمک چیست.
نمک یک ماده معدنی بلورین است که از سدیم و کلر ساخته شدهاست.
این دو عنصر برای زندگی ضروری هستند. ما نمیتوانیم بدون آنها زندگی کنیم زیرا آنها در بسیاری از فرآیندهای حیاتی بیولوژیکی از جمله:
- تنظیم میزان آبی که داخل و اطراف سلولهای شماست
- حمل مواد مغذی به داخل و خارج از سلولها
- کمک به کارکرد مغز
- کمک به عصب برای ارسال انگیزههای الکتریکی
- کمک به هضم و ساز و ساز
- حمایت از عملکرد آدرنالی
- حفظ و تنظیم فشار خون
نقش دارند.
حال اگر عناصری که نمک را تشکیل میدهند برای سلامتی ما بسیار مهم هستند پس چرا نمک به عنوان دشمن سلامتی شناخته میشود؟
چیزی که بسیاری از مردم متوجه نمیشوند این است که تفاوت زیادی بین نمک طبیعی و چیزهای تصفیهشده که معمولاً میخوریم وجود دارد.
انواع زیادی از نمک در بازار با رنگ، بافت، طعم، و ارزش غذایی متفاوت وجود دارد.
امروزه، ما از پنج مورد از رایجترین انواع نمک استفاده میکنیم : نمک تصفیهشده، نمک دریایی، نمک کوشر، نمک صورتی هیمالیا و نمک سلتیک.
نمک تصفیه شده
نمک تصفیه شده که به نمک سفره یا نمک آشپزی نیز منسوب است رایج ترین نمکیست که امروزه در هر خانه ای وجود دارد و استفاده میشود.
در اینجا باید یک نکته به شما بگوییم تا آگاه شوید. هر وقت کلمه refined (تصفیه شده) را در برچسب غذایی مواد خوراکی دیدید،پرچم مضر بودن آن را باید برافرازید.
این کلمه کوچک به شما میگوید که غذا تصفیه شدهاست. زمانی که یک غذا تصفیهشده (فرآوری شده) باشد یعنی حالت اصلی آن تغییر کردهاست.
قبل از اینکه نمک تصفیهشده به قفسههای فروشگاههای محلی شما برسد، در دمای بالای ۱۲۰۰ درجه فارنهایت خشک میشود. آن گرمای بیش از حد، ساختار شیمیایی طبیعی نمک را تغییر میدهد.
در کل, نمکی که شما با نام نمک تصفیه شده مصرف میکنید نمکی خالص نیست. به عبارت دیگر, میزان مواد مضر و درصد مواد شیمیایی در آن افزایش پیدا کرده است.
مصرف زیاد این نوع نمک میتواند موجب مشکلات متعدد سلامتی شود.
نمک دریایی
اگر از نمک دریایی استفاده کرده باشید، میدانید که در مقایسه با نمک تصفیه شده، دارای تفاوت های بسیاری است.
نمک دریا اغلب دانههای بزرگی دارد. این نوع نمک با تبخیر آب دریا ساخته میشود و معمولاً حاوی مقداری از مواد معدنی نظیر پتاسیم، آهن و روی است.
در حالی که نمک دریایی قطعاً گزینه بهتری نسبت به نمک میز تصفیهشده است، اما با این حال بهترین انتخاب نیست. این به خاطر آلایندههاییست که در اقیانوسها وجود دارد.
اقیانوسها به دلایلی دارای آلاینده ها و برخی سموم مثل جیوه و چیزهای دیگر میباشند. این آلاینده ها و سموم همانطور که روی زندگی ماهی ها تاثیر میگذارند میتوانند در کیفیت نمک دریایی نیز تاثیر گذار باشند از این رو نمک دریایی نیز میتواند حاوی مقادیر ناچیزی از آلاینده ها مانند سرب و جیوه باشد.
نمک کوشر (حلال)
نمک کوشر در ابتدا برای اهداف مذهبی یهودیان مورد استفاده قرار میگرفت طوری که از این نمک برای پاک کردن خون از سطح گوشت و درست کردن گوشت استفاده میکردند.
این نوع نمک دارای ساختاری سخت و خشن است که به راحتی خون را جذب میکند.
در حالی که نمک کوشر و نمک تصفیه شده است تقریبا به یک شکل به دست میآیند، نمک کوشر نسبت به نمک تصفیه شده دارای مقادیر بسیار کمتری از مواد مضر است.
نمک صورتی هیمالیا
نمک هیمالیا یا نمک صورتی هیمالیا از معادن نمک اطراف شهر کهیوره در شمال غرب پاکستان استخراج میشود که در دامنه سلسله کوه های هیمالیا واقع است.
این نمک را پاکترین نمک روی زمین مینامند، چون گفته میشود با مواد سمی و یا آلایندههای مدرن آلوده نشده است.
مزیت دیگر نمک هیمالیایی این است که مقدار کمتری سدیم نسبت به نمک تصفیه شده دارد.
نمک هیمالیا هم چنین شامل مقادیر کمی از مواد معدنی مانند آهن، پتاسیم، منیزیم و کلسیم است.
در واقع ۱۶ درصد از نمک هیمالیا به طور طبیعی از مواد معدنی تشکیل شده و تنها ۸۴ درصد آن سدیم کلرید است (در مقایسه با نمک تصفیه شده که ۹۷.۵ درصد آن از سدیم کلرید تشکیل شده است ۱۳.۵ درصد سدیم کمتری دارد.)
پزشکان میگویند که مصرف منظم نمک هیمالیایی میتواند به تعادل الکترولیتها کمک کرده، سطح pH بدن را متعادل کرده، جذب مواد غذایی را حفظ کرده و سموم بدن را حذف کند.
نمک سلتیک
نمک دریایی سلتیک یا نمک سلتی از استان برتانی واقع در فرانسه در نزدیکی دریای سلتی، سرچشمه گرفتهاست.
رنگ آن خاکستری است و رطوبت خود را حفظ میکند. بنابراین مهم نیست که چگونه این نوع نمک را نگه میدارید، همیشه مرطوب خواهد بود.
با وجود تفاوت بین بافت، بسیاری از کارشناسان بهداشتی، نمک سلتی را با نمک هیمالیایی مورد مقایسه قرار میدهند.
نمک سلتیک نیز حاوی انواع مواد معدنی است و نسبت به نمک معمولی (تصفیه شده)، سدیم کمتری دارد.
مطالعات نشان میدهد که نمک سلتیک دارای کمترین مقدار سدیم نسبت به نمکهای دیگر است که در این فهرست ذکر شدهاند. همچنین دارای بیشترین مقدار مواد معدنی مفید نظیر کلسیم و منیزیم است.
با مواد مغذی که این نمک دارد تعجبآور نیست که آن را نمکی مشابه نمک هیمالیا خطاب میکنند.
بهترین نمک برای مصرف چیست؟
بهترین نمک ها برای مصرف، نمک هیمالیا و نمک سلتیک هستند زیرا هر دوی آنها خالصند و حاوی کمترین مقدار سدیم و بیشترین مقدار مغذی هستند.
نگران نباشید…
اگر کسی هستید که از نمک میترسد، زمان آن است که طرز فکر خود را تغییر دهید.
در ابتدای این مقاله، ما اشاره کردیم که چگونه پزشکان و محققان به ما میگویند که میزان مصرف نمک را کاهش دهیم، چرا که این امر میتواند منجر به بیماریهای قلبی شود.
وزارت کشاورزی آمریکا (USDA) میگوید که مردم نباید بیش از ۲۳۰۰ میلیگرم (یک قاشق چای خوری) سدیم در روز مصرف کنند.
انجمن قلب آمریکا (AHA) نیز توصیه میکند که مردم مصرف سدیم را تا از ۱۵۰۰ میلیگرم در روز کاهش دهند. با این حال، تخمین زده میشود که افراد بالغ آمریکا بیش از این مقدار را در روز مصرف میکنند.
تحقیقات زیادی وجود دارد که نشان میدهد هیچ ارتباطی بین مصرف نمک و بیماریهای قلبی وجود ندارد. در حقیقت تحقیقات علمی نشان نداده است که یک رژیم غذایی با نمک کم مانع از حملات قلبی، سکته و یا مرگ میشود. برعکس، بسیاری از مطالعات نشان میدهند که خوردن نمک کم میتواند مضر باشد.
اما با این حال بهتر است روزانه حداکثر یک قاشق چای خوری نمک (ترجیحا هیمالیا یا سلتیک) مصرف کنید.
منبع : پویه